Honingbijen

Zoeeemmm

Honing is gezond en bijen zijn er genoeg in Ethiopië.  En vanwege het ontbreken van een koude winter, vliegen ze jaarrond op zoek naar honing. Het doel van ons bijenproject is het bevorderen van bijenteelt en daardoor de productie van honing. 

Hidi wordt omringd door acaciabomen. En er zijn veel wilde bijenvolken. Deze volken strijken overal neer. In bomen, onder daken en containers. De Ethiopische bij is enorm actief en ook agressief wanneer er mensen in de buurt komen.

Suiker is duur in Ethiopia en er is veel vraag naar honing! Niet in het minst voor het klaarmaken van een lokale mede. Daarom heeft menig boer ook enkele gevlochten bijenkokers, van waaruit ze jaarlijks zo’n 5-10 kilo honing oogsten.  

Middels ons bijenproject laten we de boeren kennis maken met een eenvoudige houten bijenkast (TBH of Warré) met frames of vaste raten. Goed voor de bij, omdat niet de hele korf hoeft te worden opengebroken voor de oogst. Dit vraagt tijd. 

De traditionele bijenkasten waar we mee begonnen, onder leiding van Belay, een lokale imker, zijn moeilijk te oogsten en worden makkelijk door o.a mieren belaagd. Inmiddels hebben Hilbert en Luuk al Afrikaanse kasten (Top Bar Hives) gebouwd en geprobeerd. Het blijkt een vak apart om deze bijen een goed thuis te bieden! Qua afmetingen van kast en latjes komt het heel nauw met compleet andere dimensies dan voor de Nederlandse bij. 

Uiteindelijk hopen we een aantal mensen uit Hidi of omgeving op te kunnen leiden. Zodat ze zelf bijen kunnen gaan houden en honing kunnen gaan verkopen. Met een vijftal houten kasten kan een boer jaarlijks meer geld in het laadje brengen dan hij aan zijn teff-velden verdiend.

In december heeft Maarten Frank weer nieuwe kasten gemaakt, Warré kasten, geholpen door de praktische adviezen van een Nederlandse PUM’er die rond Welkite en Jimma al flink wat ervaring had opgedaan. We zijn benieuwd hoe deze het gaan doen en houden u op de hoogte.