Wat een genot is het om helder drinkwater te kunnen halen, voor niets..

Water is zo’n eerste levensbehoefte. Dagelijks worden er duizenden liters omhoog gepompt. Meest kinderen komen het water halen, twee jerrycans van 30 liter op hun ezeltje. En soms wordt er water gehaald met de meest mooie kruiken.

Een kameel kan wel 10 jerrycans dragen

Het onderhoud
Het was schrikken verleden week. Een van de taken van de wacht is om de voorraad tank met water op tijd bij te vullen. Het werd verzuimd, de pomp werd heet, en een lager brandde door. Jan heeft een reserve pomp aan kunnen sluiten.
Geen water hebben is een schrik: de kliniek, de koeien, de mensen rondom en wijzelf zijn er zo van afhankelijk.

De kranen van het watertappunt hebben veel te lijden! Elke paar maanden zijn ze aan vervanging toe.
Hilbert Booy komt jaarlijks met Nederlandse kraantjes. Die gaan een stuk langer mee dan onze China kranen.

Hilbert repareert de kraantjes

Droogte
Op het moment is er droogte en watertekort. De rivier de Mojo staat leeg. Net als drie jaar geleden. Het gevolg is dat de dieren geen drinken hebben, en de akkertjes niet bevloeid kunnen worden.
De boeren kwamen vragen of we middels de waterpomp de rivier weer wat kunnen aanvullen.

Sinds een paar dagen draait de pomp nu continue, op volle toeren.

Er zijn geulen gegraven naar de rivier! En er gaat duizend liter per minuut heen… De boeren dragen bij aan de onkosten, om hen de waarde te laten beseffen.