Vlak voor mijn vertrek uit Nederland vertelde een vriendin dat veel te vroeg geborenen direct na de geboorte in een speciale plastic zak worden gepakt. Dit ter bescherming, onder andere tegen afkoeling.

Vroeg in de ochtend word ik (Alie) door health officer Worku gebeld of ik snel naar de gate wil komen. Het wordt net licht, de zon is nog niet op, het is heel fris en winderig, ongeveer 6 graden. Ik ren en de wacht stuurt mij naar de ingang van de koeienstal.

Worku is er al. Ik zie een vrouw op de grond liggen met enkele omstanders. Ik zie de baby nog net geboren worden. Worku wikkelt de baby in een gebreide doek. Dan flitst het door mijn hoofd…. die plastic zak…. Vrouwen die gaan bevallen hebben altijd een plastic zak bij zich met doeken voor de baby en voor zichzelf.

Ik pak die gele plastic zak/festal en doe de baby erin. Neem de baby op mijn arm, sla een gaby (dikke witte doek) om mij heen en zo loop ik naar de kliniek met oma naast mij. Toch wel een paar honderd meter lopen.

Ondertussen wordt de placenta geboren en als ik achteromkijk zie ik Worku met de pas bevallen vrouw achter ons aan komen lopen.

In de kliniek wegen we de baby, een meisje van 3150 gram. En krijgt het warme schone kleertjes aan.

De moeder wordt een beetje opgefrist en lekker onder de dekens gelegd. Zij was erg koud geworden. Het meisje was lekker warm gebleven en dronk direct gretig aan de borst.

We praten uitgebreid na. Oma vond het meest bijzondere dat ik de baby droeg en wel in die plastic zak.

Na een week gaan we op huisbezoek; alles goed en iedereen blij en tevreden.