De oogst van honing is in Ethiopië een traditioneel gebeuren, dat de hooggewaardeerde berghoning oplevert; met een bijzonder fraaie smaak, waar je echt blij van wordt. Vooral in het voorjaar en de nazomermaanden bloeien tal van bomen en – vooral in de hooglanden – vele kruidige bloeiers, die vaak een tijmachtige smaak opleveren.

Het oogsten van de honing gaat alleen gepaard met – althans voor de bijen – grof geweld, waarbij alle raten uiten de gevlochten bijenkorf worden gehaald en het volk alle raten kwijtraakt. En weer helemaal opnieuw moet beginnen. En omdat de Ethiopische imkers geen imkerpakken hebben, houden ze de bijen van het lijf door overmatig veel te beroken, zodat vrijwel alle Ethiopische honing het predikaat “smoked” kan meekrijgen.

De afgelopen twee jaar hebben we geëxperimenteerd met het type Warré-kasten. Dat is een modulaire kast, waarin je op een eenvoudige manier nieuwe bakken kunt toevoegen en volle bakken kunt weghalen. In de bovenste bak vind je de meeste honingraten, terwijl de broedraten vooral in de onderste bak(ken) zitten. Op die manier kun je na een bloeiperiode de honingraten uit de bovenste kast halen, zonder dat je het volk in z’n voortbestaan hindert.

Enkele weken geleden hebben we één van de Warré’s geopend en dat zag er goed uit. De raten volgden precies de ramen, oftewel de maatvoering klopt. De mieren hebben we weten buiten te houden, door de poten van de kast in halve jerrycans met water te zetten. En de beide bakken van kast waren helemaal volgebouwd. We hebben een drietal ramen vol rijpe honing er uitgehaald, en dit leverde 1600 gram zuivere honing op. Met een fantastische smaak!

Over enkele weken openen we de tweede kast en willen dan meteen de derde bak erop plaatsen. Omdat we ook flinke stukken met darrenbroed aantroffen, weten we dat het volk voorbereidingen trof om te gaan zwermen. Het zou kunnen dat ze dit deden omdat de kast vol zit.  En over een maand of twee openen we opnieuw de eerste kast, om die vervolgens ook van een derde bak te voorzien. We overwegen nog om een koninginnenrooster ertussen te plaatsen, om uitsluitend honing in de bovenste bak te krijgen. Alleen, we weten eigenlijk niet wat de precieze maat van deze dame is….. Omdat de Ethiopische bij stukken kleiner is dan de Nederlandse bij, moesten we eerder al de raamafstand aanpassen. En ook hierbij wordt het uitzoeken en uitproberen. Het aardige is dat twee geïnteresseerde imkers uit Wofu en Hidi zich aangemeld hebben om mee te draaien en zo ook te leren om met Warré-kasten te gaan werken. We zijn erg benieuwd hoe dit gaat lopen. Wordt vervolgd.