Water

Bij de start van Solagrow in 2007 is er op Hidi een waterpomp geslagen. Deze schone grondwaterlaag op 90 meter diepte voorziet ons dagelijks van vele liters fris water. 

De bevolking geniet ervan mee. Dagelijks wordt er rond de 20.000 liter water opgehaald. Vaak door de kinderen op ezels. Twee jerrycans van 30 liter per keer. Op en neer en steeds weer. Van zonsopgang tot zonsondergang. Ondertussen lessen de ezels, schapen en soms zelfs kamelen hun dorst uit de waterbak. 

Twee mensen zijn dagelijks aanwezig bij de waterput. Een wacht die toezicht houdt op het normale gebruik van de kranen, en Girma (een van een schedelbasisfractuur herstelde patiënt uit de Clinic) die de verstopte afvoeren schoonhoud en het gebied rond de pomp onderhoudt.

Het komt de gezondheid van de bevolking ten goede! Bijvoorbeeld minder darmklachten dan toen men water uit de Mojo-rivier dronk. 

De pomp wordt elektrisch aangedreven. Dat is een broze schakel. Wanneer er geen elektriciteit is (en helaas gebeurd dat nogal eens) is er nog een volle watertank met 10.000 liter. Wanneer dit vat leeg is, is er nog een generator. Maar dat is kostbaar omdat het veel diesel verbruikt. 

Door de waterbron goed te onderhouden, kunnen dagelijks honderden jerrycans met schoon drinkwater gevuld worden. Dit is goed en onmisbaar voor mens en dier.

De ‘oude kliniek’ wordt gebruikt voor de ontvangst van jong en oud om te douchen. Dit is een goede manier in contact te zijn met de bewoners rond de compound. Zo kan er kleding gegeven worden, hygiëne- en gezondheidsadvies en eventueel een doorverwijzing gedaan worden naar een dokter.